Foto Tlačiť

Pri tejto službe by ste nemali zabúdať, že fotografia je pamiatka, ktorá Vám má slúžiť a pripomínať tento deň dlhé roky. Preto by ste mali zvážiť, či zhotovením týchto fotografií poveríte niekoho z Vašej rodiny alebo to zveríte do rúk profesionálom.


Ak ste sa napriek všetkému rozhodli fotografie vyhotoviť sami, prijmite aspoň tieto základné odporučenia:

1. Nefotografujte so zapožičaným fotoaparátom, pretože obyčajne vždy niečo zlyhá v tom najmenej očakávanom momente a Vy sa ocitnete bezradní. Majte k dispozícii aspoň dva fotoaparáty, na ktoré sa môžete spoľahnúť.

2. Priestory, v ktorých sa konajú svadobné obrady a hostiny sú veľké a blesk v plnoautomatickom fotoaparáte nemá veľký výkon, z toho důvodu sa môže stať, že Vaše fotografie budú tmavé, prípadne zašumené.

3. Ak fotografujete sami, resp. za pomoci člena rodiny, máte síce znížené náklady na svadobný rozpočet, môžete sa však dopustiť nasledovných chýb:

  •  poverený člen rodiny pri fotografovaní často ruší sobášiaceho, pôsobí bezradne lebo nevie, čo si v danej situácii môže dovoliť a čo nie
  •  mnohé fotky pôsobia nezaujímavo, nevystihujú podstatu a veľakrát ich „zdobia" aj červené oči, ktoré sú typické pre plnoautomatické fotoaparáty - výsledkom je nízka obsahová i kvalitatívna úroveň celej svadobnej kolekcie fotografií.

Keďže väčšina ľudí sa zrejme bude chcieť vyvarovať spomínaných chýb, veríme, že Vám padne vhod niekoľko rád, ako postupovať pri výbere profesionálneho fotografa:

1. Ak získate tip na tieto služby z inzercie alebo inou cestou, vždy doporučujeme následný osobný kontakt s vytipovaným fotografom.

2. Žiadajte osloveného fotografa, aby sa Vám prezentoval aspoň jednou ucelenou kolekciou svadobných fotografií. Po jej zhliadnutí si môžete urobiť predstavu o kvalite a rozsahu ponúkaných služieb a konfrontovať ich so svojimi predstavami.

3. Pri skúmaní kvality ukážkových fotografií si všimnite oči, nos a ústa - mali by byť čitateľné a pleť primerane tmavá. Dôležité je tiež, aby sa na nevestiných bielych svadobných šatách netvoril farebný závoj.

4. Ak ste sa už rozhodli pre konkrétnu firmu, upresnite svoju objednávku - rozsah a množstvo fotografií, ich veľkosť a cenu.

Neodmysliteľnou súčasťou svadobných fotografií sú ateliérové fotografie, prípadne fotografie z prírody. Pri výbere vhodného ateliéru je dôležité:

1. Snímky boli nápadité, dobre nasvietené bez rôznych gýčových a silových póz.

2. Každý ateliér má iné podmienky, podľa ktorých poskytuje služby. Vhodnejšie je fotografovať sa tam, kde Vám k zhotovenému záberu nenútia hneď určitý počet fotografií a kde máte možnosť výberu.

3. Čím viac záberov si necháte zhotoviť, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si lepšie vyberiete.

4. Veľmi vhodná je kombinácia fotografovania v ateliéri a v prírode. Skúsený fotograf pozná vhodné miesta na fotografovanie